Permite-ti sa inveti acceptarea de sine

Posted by on 7 May, 2013 in Recomandate

Permite-ti sa inveti acceptarea de sine

Cu ce te ajuta sa fii critic cu tine? De fapt te ajuta la progres. Cu conditia sa iti observi greselile, sa inveti din ele si sa mergi mai departe pastrand cu tine lectia invatata.

Nu exista insuccese sau succese ci doar experiente. Fiecare din noi alegem ce pastram dupa.

NU ESTI CEEA CE FACI! Invata acceptarea de sine bazata pe ceea ce esti. Esti o persoana mult mai complexa decat actiunile tale. Ceea ce faci este vazut si raportat la altii, dar fiecare dintre ei vede doar o latura a ta.

Indiferent de ceea ce faci si de cat de lamentabil te porti, sa te accepti totusi si sa te apreciezi ca persoana in continuare. Accepti pacatosul nu pacatul.

Pur si simplu recunosti ca ai facut mai putin decat ti-ai propus si apoi treci mai departe.

Trebuie sa inveti din greselile tale, nu sa-ti pierzi timpul gandindu-te obsesiv la ele si blamandu-te la nesfarsit – Albert Ellis http://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Ellis 

Suntem cei mai atenti critici ai nostri. Cand avem un simt de autocritica atat de ascutit, de obicei infloreste si gustul pentru critica celor din jurul nostru. Reciproca este la fel de valabila: cand arati cu degetul spre cineva, sunt trei degete care arata spre tine .

Ne invartim intr-un cerc vicios. Fiind critic cu cei din jurul nostru, ii facem sa se simta inconfortabil sau/si sa aiba reacti negative fata de noi. Raspunsul verbal sau nonverbal pe care il percepem de la ei il folosim ca si argument pentru autocritica si de aici miscarea in cerc continua, amplificand sentimentul de nemultumire.

Din fericire putem face tot ceea ce ne propunem legat de propria persoana. SCHIMBARILE MICI SI CONSTANTE GENEREAZA MARILE SCHIMBARI SI DEVOLTAREA NOASTRA.

Un prim pas poate sa fie o lista cu calitatile pe care le apreciezi la tine. S-ar putea sa simti o retinere in a pune pe hartie lucruile bune pe care ai. Incepi cu prima, permite-ti sa descoperi ce iti place la tine, la orice aspect din persoana complexa care esti. Acorda-ti o saptamana pentru a face aceasta lista. Etapa urmatoare este sa faci o lista cu calitatile care care ai vrea sa le adaugi la cele pe care le ai deja sau ce calitati ai vrea sa iti dezvolti. Acorda-ti timp pentru conceperea treptata a listei calitatilor dorite, fi generos cu tine.

Pune cele doua liste una langa cealalta, trece in revista calitatile si alege-ti una pe care consideri ca o poti aborda in acest moment. Care este cea mai mica si mai usoara actiune pe care o poti face pentru a-ti devolta calitatea aleasa? Pune in practica actiunea, chiar in momentul in care o alegi. NU maine dimineata!

Fii curios la schimbarile care apar, pentru ca apar cu siguranta.

Pasii mici si CONSTANTI te duc departe. Experienteaza

future-and-past-Psihologie Timisoara

 

 

email