Invatati-va sa iubiti

Posted by on 17 Apr, 2013 in Andreea Sandra, Colaborari, Povesti terapeutice, Recomandate

Invatati-va sa iubiti

Va voi impartasi in cele ce urmeaza un fragment sugestiv din cartea „Dragostea adevarata – taina dragostei inainte si dupa casatorie”, o editie alcatuita de Dmitry Semenik.

Invatati-va sa iubiti

Svetlana Svetova, psiholog

 

“Principalul este sa nu fii egoist: sa fii tu insuti bun, generos, rabdator, capabil sa-l iei pe omul drag asa cum este, sa nu incerci sa schimbi cu de-a sila ceea ce nu iti place la el, sa stii sa ierti si sa ceri iertare, sa te respecti pe tine insuti si sa-i respecti pe cei din jur, sa fii ingăduitor fata de trasaturile de caracter ale omului drag si fata de gesturile lui, ss-i acorzi atentie, sa faci deosebire intre principal si secundar…

Dragostea este o relatie, si de felul in care stim sa cladim relatiile cu ceilalti oameni, de felul cum ne purtam cu ei si de pretentiile pe care le avem fata de noi insine si de la ceilalti depinde capacitatea noastra de a da si de a primi dragoste – iar dragostea traieste in fiecare om de la inceput.

Bineinteles, toti invata sa iubeasca de la mama si de la tata sau de la alti adulti care ocupa un rol important in viata lor. Practic toti manifesta ei insisi si asteapta si de la partener comportamentul pe care si l-au insusit din copilarie in familia lor.

O mare problemă pentru copii: cand tatii pleaca din familie, mamele sunt foarte stresate si, in stresul lor, se inchid in sine atat de mult, incat, in esenta, il parasesc pe copil. Gelozia, frica pierderii partenerului se nasc tocmai din faptul ca in copilarie omul a trait pierderea tatalui si, pentru o vreme, si a mamei, pierderi transformate mai apoi in dependenta nevrotica.

Trebuie sa ne straduim sa ne schimbam, sa ne depasim fricile, sa invatam sa iubim. In general, eu consider ca daca omul a invatat sa iubeasca orice alt om de langă el, indiferent de sex, fie ca este vorba de un coleg, fie ca este vorba de un vecin, sa zicem, daca este gata sa-l ia asa cum este, unui asemenea om i se descopera dragostea. El isi va gasi jumatatea, daca este gata sa accepte alături cu dragoste un om viu.

Vorba “desteptul invata din greselile altora” e foarte greu de transpus in viata. Numai un mic procent invata din greselile altora – toti vor sa experimenteze si sa faca propriile greseli. Fiecare are dreptul sa greseasca, sa aiba o iubire impartasita-neimpartasita, gresita-negresita, sa capete experienta…Principalul este tocmai priceperea de a pastra o relatie curata, tandra, de a nu te grabi cu apropierea intima, de a respecta, de a pastra flacaruia aprinsa in bataia vantului. Atunci, relatia va dainui, transformandu-se intr-o dragoste frumoasa si mare.”

email