A avea, a părea, a fi

Posted by on 9 Feb, 2013 in Altele, Povesti terapeutice, Recomandate

A avea, a părea, a fi
Societatea noastră promovează avutul şi aparenţa. Ceea ce contează în zilele noastre este să ai o soţie frumoasă, o situaţie bună, bani, bunuri, gadget-uri, pe scurt, să consumi, chit că arunci după folosire. Această mentalitate se aplică şi relaţiei femeie-bărbat. Şi astfel consumăm fiinţe, aşa cum folosim în exces gadget-uri. A avea un partener, o pareneră nu ajunge.

De fapt, vrem să avem tot felul de parteneri şi de obiecte, nu atât pentru a ne bucura de ele, cât pentru a da impresia că suntem dintre aceia capabili să le dobândească. Căci ceea ce contează, de altfel, este aparenţa, adică să dai impresia că eşti frumos, bogat, că ai look-ul, silueta, forma, mijloacele…partenerul însuşi este ales aproape exclusiv în funcţie de aparenţele sale sau, mai rău, de asemănarea sa cu top-modelele-trăsăturile, silueta lor. O faci numai pentru a-ţi cultiva narcisismul, afişându-ţi cucerirea ta, fălindu-te cu ea. Când partenerul-cucerire îşi pierde din strălucirea sa este repudiat sau îi este anexată o legatură şi mai de „top”.

A avea si a părea nu sunt atitudini autentice. Pot fi mulţumitoare pentru un anumit timp, dar, într-o zi , persoana respectivă va conştientiza că succesul social şi posesia de bunuri nu aduc o fericire profundă şi durabilă, că această căutare a reuşitei traduce o insuficienţă a personalităţii şi că voinţa de putere nu este decât o compensare a vidului interior. Fericirea autentică se găseşte în „a fi” şi nu în „a avea”. A fi înseamna a fi bine în corpul tău, în strâns contact cu viaţa care îl străbate, a fi atent şi a te bucura de toate minunatele senzaţii pe care acesta le procură. A fi înseamnă a primi toate componentele psihismului- sensibilitate, afectivitate, intuiţie, intelect- fără a o hipertrofia pe niciuna. A fi înseamnă a dezvolta talentul pe care fiecare dintre noi îl are, până aproape de perfecţiune. A fi înseamnă a pune în acord ceea ce eşti, ceea ce vrei şi ceea ce faci, înseamnă a da un sens propriei existenţe. A fi, în fine, înseamnă mai degrabă a fi demn de iubire decât demn de a avea un iubit.

 

Dr. Gerard Leleu, Cum să fim fericiţi în cuplu, Editura Trei

email