De maine

Posted by on 21 Jan, 2013 in Recomandate

De maine

De maine…o sa ma apuc de dieta, ma apuc de invatat pentru examen, o sa am mai multa grija de mine, o sa am mai multa grija de cei dragi…o sa …orice imi propun sa fac….

Suna cunoscut?

Incepe a patra saptamana din anul acesta. Ce v-ati propus sa incepeti saptamana aceasta? Sunt convinsa ca si voi v-ati facut o lista, unii mentala altii pe hartie, a lucrurilor pe care vreti sa le realizati, sa le obtineti in 2013, cum spun americanii resolutions list. Ati atins vreun punct de pe aceasta lista? Incepeti ceva de maine? De fapt, maine va fi din nou o zi de maine. Cel mai bun moment de a incepe ceva este ACUM.

Capacitatea de initia actiunile pe care ni le propunem tine de vointa noastra si de disponibilitatea de a amana recompensa. Prin amanarea recompensei ma refer la a alege avantajele pe termen lung, in detrimentul celor pe termen scurt. E de inteles ca este mai confortabil sa te uiti acum la un film, sa verifici ce au mai postat prietenii tai decat sa citesti cursurile sau sa faci prezentarea pe care trebuie sa o predai in curand. Este nevoia naturala de a ne simti bine. Este o chestiune de alegere personala si de asumare a acestor alegeri. Depinde de ce vrem sa devenim fiecare dintre noi. De exemplu, amanarea invatatului va da ocazia sa va simtit mai bine acum dar are ca si consecita scurtarea timpului disponibil pana la examen si s-ar putea sa va simtiti mai stresati cand constatati ca mai aveti mult material de parcurs.

Sau e mai simplu sa alegi sa manaci acum o delicioasa prajitura cu ciocolata si sa iti faci in gand promisiunea solemna ca este ultima si ca de maine o sa mananci numai salata. Nu ar fi mai simplu sa manaci acum numai o jumatate de prajitura?

Cu totii ne putem dezvolta abilitatea de a ne orienta catre obiective. O viata implinita este una cu proiecte. Realizarea proiectelor personale poate fi una dintre cele mai generoase resurse de energie. Orice ne dorim sa realizam intr-o zi este, de fapt, un proiect personal.

Va invit sa va imaginati cum v-ati simti dupa o zi obisnuita de luni, la finalul careia va oferiti rasfatul unei cine gustoase si sanatoase. Pregatirea unei cine este un proiect important. Poate fi evenimentul zilnic cel mai important din viata unei familii sau incununarea unei zi. E nevoie de pregatire a resurselor, de orientare in timp care obiectiv. Oricine este un potential project manager de succes.

Abilitatile se pot dezvolta prin exercitiu. Un bun exercitiu este sa stabiliti un proiect cotidian pentru azi si sa il realizati, fiti curiosi la cum va simti la sfarsitul zilei. Repetati exercitul timp de o saptamana si observati cum va simtit dupa 7 zile in care v-ati atins un obiectiv in fiecare zi.

Avem deja toate resursele de care avem nevoie pentru a incepe in prezent urmarirea obiectivelor. Sunt la indemana, in interiorul  complex al fiecaruia dintre noi. Unii dintre noi au invatat sa se concentreze in prezent pentru a-si crea viitorul pe care si-l doresc, altii alegem sa incepem de maine.

S-a inventat si un termen pentru acest “o sa incep de maine” – procrastinare.

email