Terapia Familială Sistemică

Posted by on 23 Nov, 2012 in Andreea Sandra, Colaborari, Recomandate

Terapia Familială Sistemică
Faptul că oamenii vor sa trăiască fericiţi împreună dă încredere terapeutului de familie, la fel cum cunoaşterea puterii miraculoase de vindecare a corpului uman dă încredere chirurgului. – John Bowlby

„Terapie”

Semnificaţia originară a cuvântului terapie este îngrijire, tratament, vindecare, serviciu.
Consilierea este un termen alternativ. Cuvintele „terapie” şi „consiliere” se utilizează uneori ca sinonime. Totuşi, de obicei se presupune că terapia sau psihoterapia este o intervenţie mai profundă şi de mai lungă durată. Termenul „consiliere” este asociat frecvent cu o atitudine suportivă din partea consilierului, oferirea unor sugestii, intervenţii centrate pe comportament, durata fiind relativ scurtă.

„Familială”

Sintagma „terapie familială” reprezintă situaţiile în care cel puţin doi membri din aceeaşi familie participă la şedinţa terapeutică.
Vorbim despre terapie de cuplu atunci când partenerii dintr-un cuplu solicită terapie şi paticipă la şedinţe pentru rezolvarea unei probleme de cuplu. Cei doi pot să fie sau sa nu fie căsătoriţi.
Putem vorbi de asemenea despre terapia individuală sistemică care reprezintă o consultaţie pentru o problemă personală sau, în alte situaţii, problema este de natură familială, dar o singură persoană din familie doreşte să participe la terapie. În acest caz se vorbeşte despre „terapie de familie în absenţa familiei”.

„Sistemică”

În sensul cel mai larg, toate terapiile de familie pot fi considerate sistemice, având în vedere că ele încearcă să înţeleagă problemele în contextul sistemului familal, iar metoda de lucru constă în implicarea acestui sistem în terapie.

(Zoltan Konya, Agnes Konya, Terapie familială sistemică, Polirom, 2012)
 
email