A fi aproape de celălalt

Posted by on 9 Oct, 2012 in Andreea Sandra, Colaborari, Recomandate

A fi aproape de celălalt
Cum răspunde în apă faţa la faţă, aşa răspunde inima omului inimii omului. – Proverbe

Articol scris de Andreea Sandra – Psiholog si Psihoterapeut

Tel: 0724.004.704

Adesea auzim vorbindu-se despre diferenţele dintre bărbaţi şi femei, diferenţele dintre oameni în general. Fiecare dintre noi vrem sa ne simţim deosebiţi într-un fel sau altul, si suntem deosebiţi, fiinţe unice cu existenţe unice. Suntem diferiţi şi totuşi atât de asemănători.

Dincolo de toate aspectele care aparent ne separă într-o oarecare măsură de ceilalţi, una dintre nevoile de bază este cea de a fi aproape de celălalt. Şi astfel nu contează că suntem femeie sau bărbat, nu contează etnia pe care o avem, pasiunile sau religia pe care o avem, cu toţii avem o nevoie de bază – şi anume nevoia de a fi aproape de cineva ca fiinţe umane, nevoia de acea legătură semnificativă. Nevoile se regăsesc şi la bărbaţi şi la femei, dar prin socializare învăţăm adesea să le ascundem.

Legăturile de calitate cu persoanele din jur sunt foarte importante pentru menţinerea stării noastre de bine. Şi dacă ne gândim la microuniversul reprezentat de relaţia de cuplu, aceasta este legătura caracterizată de cea mai mare complexitate. Pentru a fi aproape de celălalt este nevoie ca el să fie disponibil, adică atunci când am nevoie de tine, să stiu că eşti acolo pentru mine şi responsiv. Responsivitatea înseamnă nu doar să fii acolo, ci şi să răspunzi nevoilor partenerului tău. Putem vorbi apoi despre angajament, când ştiu că eşti acolo pentru mine şi vei răspunde cererii mele, dar faci asta în mod regulat pentru ca relaţia să funcţioneze. Toate acestea sunt foarte importante într-o relaţie de cuplu.

Principala problemă este siguranţa legăturii emoţionale. Aceasta nu înseamnă că cei doi nu se ceartă niciodată, ci înseamnă că te cerţi sănătos, ştii să negociezi conflictele, conflictul nefiind o ameninţare cu ruperea relaţiei. Dacă veţi privi relaţia de cuplu ca pe o echipă, ea se va îmbunătăţi pe loc.

Şi să ne amintim că

cine merge pe calea iubirii dăruieşte mai mult decât primeşte. Evident el se iubeşte suficient de mult pe sine pentru a nu le permite oamenilor egoişti să profite de el. (D.M. Ruiz)

email