Schimbă perspectiva: Povestea elefantului nevăzut

Posted by on 4 Sep, 2012 in Povesti terapeutice, Recomandate

Schimbă perspectiva: Povestea elefantului nevăzut

Nebunia: a face același lucru din nou şi din nou și a așteapta rezultate diferite.

– Albert Einstein

Poveste cu tâlc veche, despre nişte oameni orbi și un elefant. Cei orbi se întâlnesc toți și li se cere să descrie elefantul. După ce se strâng in jurul elefantului, îl pipăie pentru a-şi da seama cum arată acest animal pe care nu îl mai întâlniseră până atunci. Unul spune că un elefant este lung și slab ca un șarpe. Altul spune că primul nu are dreptate şi că, din contră, elefantul este ca trunchiul unui copac, rotund și gros. Cel de-al treilea spune că greșesc amândoi, că un elefant este mare și circular ca un disc uriaș.

În unele versiuni ale poveştii, orbii incetează să mai vorbească in contradictoriu şi încep să se asculte între ei și să colaboreze pentru a “vedea” elefantul complet. În altele ei continuă să se certe cine are dreptate.

Nu ne ia foarte mult timp să ne dăm seama că fiecare dintre bărbați vorbește despre o altă parte a elefantului (trompa, picioarele, urechea…). Bărbații sunt orbi, astfel încât aceştia nu reușesc să observe întregul elefant. Pentru că experiența lor a fost limitată la o anumită parte a elefantului, au presupus că elefantul era doar acea partea pe care ei o puteau descoperi. Unul putea simţi doar trompa, așa că a crezut că era ca un șarpe …

A privi lucrurile dintr-o altă perspectivă poate crea un univers cu totul nou.

email