Pisica din Ashram

Posted by on 12 Aug, 2012 in Povesti terapeutice, Recomandate

Pisica din Ashram

Cate pisici legate de copac avem?

Intelepciunea ramane indiferent de cine o lanseaza in lume. Aceasta poveste am auzit-o cu multi ani in urma de la om intelept si  merita sa fie spusa mai departe. Si cum orice adevar are povestea lui si in fiecare poveste este un adevar, adevarul din aceasta mi-a fost confirmat de mai multe ori de-a lungul vietii.

Sa mergem cu gandul in indeparatatul Tibet sau poate in Nepal, cu foarte mult timp in urma. Putem vedea cu ochii mintii un ashram unde traieste un intelept impreuna cu adeptii sai. Este un loc plin de liniste, pace si impacare, cu cladiri aerisite si ritmul vietii de zi cu zi este tihnit. In fiecare dimineata inteleptul se intalneste cu adeptii sai in sala cea mare pentru a medita.

Intr-una din zile, in timp ce meditau cu totii, a intrat o pisica in sala si, mergand alene, s-a indrepat catre intelept. S-a asezat tacticoasa in poala lui si a inceput sa toarca. Probabil a inspirat-o starea de liniste ce domnea in incapere. Inteleptul a deschis ochii a privit pisica si a spus cu glas domol:

Luati pisica si dati-o afara pe usa.

Un tanar din grup s-a ridicat si a luat pisica din poala inteleptului, a dat-o afara si a inchis usa. Sa nu uitam insa ca acea sala avea multe ferestre si pisica a intrat cu usurinta pe una din ferestre. Ca si prima data, a mers alene de-a lungul salii si s-a asezat in poala inteleptului.

Inteleptul a privit-o, a privit apoi in sala si, dupa o vreme a spus.:

Daca dam pisica afara pe usa, ea va intra pe fereastra. Usa o putem inchide, dar nu putem inchide toate ferestrele, nu putem sta cu toate ferestrele inchise. Avem nevoie aerul proaspat de afara. Cea mai buna solutie este sa luati aceasta pisica si sa o legati de copacul de afara. Va sta legata de copac pana vom termina meditatia de azi.

Pisica a fost astfel legata cu un snur de copacul de langa fereastra pana au terminat de meditat. Dupa aceea adeptii au lasat-o libera, asa cum fusese si pana atunci.

A doua zi insa, s-a repetat intamplarea. La putin timp dupa ce incepusera meditatia, a aparut pisica care s-a asezat linistita in poala inteleptului. Stiind deja care este solutia, au luat pisica si au legat-o de copac pana au terminat intalnirea. In ziua urmatoare pisica si-a facut din nou apartia. Ca sa fie siguri ca nu va mai incerca sa intrerupa meditatia, adeptii au legat pisica de copac inainte de a incepe sa mediteze. Si a aplicat aceeasi strategie in fiecare zi. Functiona! Puteau medita astfel in pace, fara a fi intrerupti.

Au trecut cativa ani de atunci, rutina zilnica a ramas aceeasi, inainte de a incepe meditatia, pisica era legata de copac si apoi eliberata.

La un moment dat insa, inteleptul a atins iluminarea si a parasit spatiul si timpul cunoscut. A venit in locul sau un alt intelept. Rutina zilnica a ramas aceeasi, meditatia incepea la aceeasi ora, in acelasi loc, aceeasi pisica era legata in fiecare zi de copac inainte de a incepe meditatia. In timp grupul de adepti s-a schimbat, unii au plecat, au venit altii noi.

Intr-o zi a murit pisica …

Atunci au hotarat cu totii sa ia o alta pisica si sa o tina legata de copac cat timp mediteaza. Stiau de la cei dinaintea lor ca meditatia e mai buna cu pisica legata de copac. Sau … pur si simplu asa se face, asa au facut-o toti cei dinaintea lor!  Nimeni nu isi mai aducea aminte cand si de a fost legata prima pisica!

email