Pestele sau undita?

Posted by on 19 Jul, 2012 in Povesti terapeutice

Pestele sau undita?

Aceasta este o poveste pe care deja o stii. Ai mai auzit-o, suna cunoscut…

Este despre o mama, batrana si incercata de viata. Traiul la malul marii este greu… Are doi baieti. Cel mare sta acasa, ingrijeste casa si imprejurimile. Batrana pleaca in fiecare dimineata cu fiul cel mic in largul marii.  Barcuta usoara ii poarta in fiecare zi in locurile unde spera sa gasesca cati mai multi pesti. Pestele e atat de important pentru ei…

Ziua de pescuit e lunga si solicitanta, trebuie sa iti folosesti toata puterea pe care o ai sa indrepti barca in locurile cu pesti, sa folosesti unditele potrivite, sa le pregatesti impreuna cu  celelalte  unelte. Batarna il urmareste cu atentie pe baiat cum arunca plasele, cum se descurca pe barca, ii spune cum sa alega unditele si cum sa pregateasaca pestele pentru pastrare pana acasa.

Cand ajung acasa, dupa ziua lunga si plina, femeia se apuca de gatit. Cand mancarea este gata, mananca cu totii impreuna.

Asa se intampla zi dupa zi, anii trec, fii sunt acum barbati in toata firea, mama e acum mult mai batrana.

Intr-o zi, in timp ce se aflau pe mare, dupa ce statu o vreme pe ganduri mezinul spuse cu inima grea:

“Pe fratele meu l-ai protejat intotdeauna, el acasa la caldura si eu pe mare. In fiecare zi am pregatit plasele, unditele, am condus barca, am muncit din greu sa pescuiesc pestele pe care, apoi l-am dus impreuna acasa. Astfel fratele meu a primit totul fara sa faca eforturi”

“Acum poti pescui singur?” intreaba mama cu vocea blanda.

“Da, ma pot descurca pe orice apa”

“Eu am vrut sa va dau fiecaruia cate ceva. Pentru tine m-am gandit ca este bine sa inveti sa pescuiesti, sa iti aduci singur pestele, sa nu fi nevoit sa astepti pana ti-l aduce cineva… ”

Cel mai mare dar pe care ti-l poate da  cineva este invatatura!

email