De ce să merg la psiholog?

Posted by on 9 May, 2012 in Portofoliu, Recomandate

De ce să merg la psiholog?

“Eu nu sunt nebun(ă)!”

“Pot să-mi rezolv problemele şi singur(ă)”

“De fapt, nu am nicio problemă!”

 

Auzim adesea aceste replici atunci când vine vorba despre mersul la   psiholog. Poate că şi tu ai spus ceva similar, cândva în această viaţă.

 

Şi mă întreb, ce s-a întâmplat cu  situaţia în care erai tu, sau acea persoană – s-a îmbunătăţit real? Ce ai făcut pentru a-ţi fi din nou bine? Cu ce te-au sprijinit cei din jur? Cu alte cuvinte: ştii care îţi sunt resursele interioare şi care este reţeaua ta de suport social?

 

Există oameni norocoşi. Au tot ceea ce au nevoie, sau aproape tot. La bine şi la greu, găsesc în interiorul sau în exteriorul lor resursele necesare depăşirii obstacolelor vieţii. Şi o fac lin, cu seninătate şi demnitate. Nu-şi pierd liniştea şi echilibrul, nu disperă, nu se înnegurează… sau dacă o fac, e pentru scurt timp. Ei revin în curând la starea de bine, pentru că ea reprezintă pentru ei normalitatea.

 

Aşadar, care este normalitatea ta? Cum arată o zi tipică din viaţa ta? Cât eşti de activ(ă) sau de pasiv(ă)? Cât şi cum intercţionezi cu alte persoane? Ce şi cât auzi din ce îţi spun ceilalţi? Cum interpretezi ceea ce se întâmplă în jurul tău? Care e starea ta de spirit dominantă? Îţi place? Ce şi cât ai din ceea ce îţi doreşti? Eşti mulţumit(ă)? Iubeşti şi eşti iubit(ă), acceptat(ă), înţeles(easă)? Te simţi important(ă), util(ă), parte din ceva? Cum arată scenariul tău de viaţă? Cine l-a scris? Cum îţi măsori reuşitele şi eşecurile? De unde ai instrumentul de măsură?

 

La psiholog nu vin toate persoanele care au probleme. La psiholog vin persoanele care au încercat să-şi rezolve problemele şi, dintr-un motiv sau altul, se află în prezent într-un impas. Un impas caracterizat prin disconfort mental, emoţional şi/sau fizic (gânduri negre, lipsă de speranţă, teamă, îngrijorare excesivă, insomnie, dureri de cap, spate, stomac etc.)

 

Asta nu înseamnă că aceste persoane nu au resurse interioare sau exterioare pentru soluţionarea problemelor lor. Înseamnă doar că ei nu ştiu în prezent cum să activeze aceste resurse (au uitat, le e teamă, nu au ştiut niciodată). Premisa de la care pleacă o intervenţie psihologică de tip consiliere şi/sau psihoterapie este că orice persoană deţine resursele necesare pentru rezolvarea problemelor sale şi dobândirea stării de bine.

 

Sarcina psihologului/psihoterapeutului este de a sprijini clientul în procesul de activare a propriilor resurse. De aceea, câteva şedinţe de consiliere/terapie/dezvoltare personală sunt binevenite oricui. E loc de creştere şi dezvoltare în viaţa fiecăruia dintre noi!

 

O vizită la psiholog este un prilej de autocunoaştere, o ocazie de schimbare. Este experienţa, mai rară în viaţa adultă, de a fi ascultat fără întrerupere, înţeles şi acceptat necondiţionat. Psihologul/psihoterapeutul se poate dovedi un sprijin în momentele dificile, un şerpaş pe cărările vieţii, o resursă exterioară spre care să întinzi mâna la nevoie.

 

Psihologul/psihoterapeutul te acceptă aşa cum eşti, îţi este alături, te susţine, îţi explică ce se întâmplă cu tine şi îţi pune la dispoziţie instrumentele necesare pentru a-ţi depăşi problemele şi pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa.

 

Dacă ai întrebări sau doreşti să faci o programare:

E-mail: dianatoth@psihologie-timisoara.ro sau click aici.

 

 

email